Hem » Blogg » Därför är sex bra för hälsan

Därför är sex bra för hälsan

Det är förstås inget nytt att sex är bra för hälsan och en del av livet. Utöver fortplantning kan sex även handla om intimitet och njutning. Oavsett vilken slags sexuell aktivitet det rör sig om är fördelarna flera:

  • fysiska
  • psykologiska
  • intellektuella
  • känslomässiga
  • sociala

Några av fördelarna med sex

Man brukar säga att sex är bra träning, och även om sexuell aktivitet inte bör utgöra all din fysiska aktivitet ligger det någonting i detta. Sex kan bland annat hjälpa kroppen att sänka blodtrycket, förbränna kalorier, stärka musklerna, öka hjärthälsan, minska risken för en rad olika sjukdomstillstånd samt öka livskraften.

Fördelarna slutar dock inte där – nedan kikar jag närmare på några av de kanske främsta fördelarna med sex.

Bättre sömn

Våra kroppar utsöndrar ett hormon känt som oxytocin i samband med orgasm, vilket kan ha en sövande verkan. Det kan leda till en förbättrad sömnkvalitet, vilket i sig kan leda till ett stärkt immunförsvar (mer om det nedan), ökad livslängd,  en känsla av att man är mer utvilad samt att man har mer energi under dagen.

Stärkt immunförsvar

I en studie på immunitet hos personer i romantiska förhållanden fann man att de individer som regelbundet hade sex (en till två gånger i veckan) hade en högre andel av en antikropp i sitt saliv, en antikropp som spelar en viktig roll för att förebygga sjukdom och skydda kroppen mot humant papillomvirus (HPV). De personer som hade sex fler än tre gånger i veckan hade dock samma nivå av denna antikropp som de som inte regelbundet hade sex.

Lindrad huvudvärk

I en annan studie kunde forskarna påvisa att sexuell aktivitet kan ge hel eller delvis lindring från migrän och Hortons huvudvärk. En hög andel av de försökspersoner som var sexuellt aktiva under sina attacker upplevde lindring av sina besvär.

Ökad mental hälsa

Sexuell aktivitet, oavsett om den genomförs tillsammans med en partner eller genom onani, kan ha viktiga psykologiska och känslomässiga fördelar. Likt träning kan sex bidra till lindrad stress och ångest samt ökad glädje.

Regelbunden sexuell aktivitet, på egen hand eller tillsammans med en partner, kan även få dig att se yngre ut. Detta har att göra med utsöndrandet av östrogen i samband med sex. I en studie fann man ett samband mellan regelbunden sexuell aktivitet och att försökspersonerna såg mellan sju och 12 år yngre ut.

Oxytocin, det hormon som jag har berört ovan, är även viktigt när det gäller att bygga relationer. Sexuell aktivitet kan därför föra dig närmare din partner, tack vare detta hormon, och på så sätt bidra till att bygga ett starkare förhållande.

Slutledning

Sex är en viktigt för vårt välbefinnande. I relationer spelar sexuell aktivitet en viktig funktion för stärkandet av förhållandet. De fysiska och känslomässiga fördelar som är förknippade med sex inkluderar minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och ökat självförtroende.

Sex kan vara en del av ditt liv genom att du lever i ett förhållande, eller så kan du ha sex som ett nöje och ett begär. Du kan även lätta på trycket på egen hand och uppleva flera av de fördelar som jag har beskrivit ovan, kanske med hjälp av en sexleksak?! Om du är osäker på vilken produkt du ska köpa rekommenderar jag att du läser ett test av sexleksaker.