Hem » Blogg » Ålderssynthet hos unga orsakad av bildskärmar

Ålderssynthet hos unga orsakad av bildskärmar

Under de många år som jag har arbetat på kontor har jag ofta hört medarbetare klaga över huvudvärk, ansträngda ögon och suddig syn på nära håll. Dessa symptom är väldigt vanliga och är kopplade till en synförändring som kallas presbyopi (ålderssynthet). Presbyopi drabbar de allra flesta personer över 40 års ålder då ögats invändiga anatomi förändras och får en nedsatt förmåga att anpassa sig till olika visningsavstånd.

Som tur är kan en Googlesökning på snygga läsglasögon herr (eller dam) vara tillräckligt för att hitta en lösning på problemet. I detta blogginlägg kommer jag beröra ålderssynthet hos unga och datorsyndrom. Du kommer kunna läsa om orsaker till detta tillstånd samt dess symptom, och jag kommer avslutningsvis även berätta om diagnosticering och korrigering av tillståndet.

Orsaker till ålderssynthet hos unga

På senare år har det dock blivit allt vanligare att även yngre personer som dagligen ägnar mycket tid åt att stirra på en datorskärm eller sin smartphone. De känsliga musklerna i ögonen utsätts för allt högre påfrestning ju närmare det föremål man tittar på befinner sig.

När dina ögon betraktar ett föremål som befinner sig cirka 6 meter bort, utsätts de inte för någon ökad ansträngning utan kan helt slappna av. I takt med att föremålet förs närmare ögonen, behöver de justera sitt fokus och anstränga sig mer för att hålla objektet i fokus. Ju längre din blick är fäst vid ett föremål på nära avstånd, desto större är sannolikheten att dina ögon kommer tröttas ut.

Symptom på datorsynsyndrom

I dagens digitala värld har ålderssynthet blivit ett väldigt vanligt besvär hos människor i alla åldrar, särskilt hos oss som befinner oss i 20- eller 30-årsåldern som inte bara spenderar en stor del av vår arbetstid åt att stirra på en dator, utan även ägnar långa stunder under återstoden av dygnet åt att använda vår smartphone eller surfplatta.

De symptom som utvecklas hos personer ur denna yngre åldersgrupp som lider av ålderssynthet bär samlingsnamnet datorsynsyndrom. Även om du kanske inte upplever att din övergripande syn är dålig, kan du fortfarande uppvisa tecken på de symptom som kännetecknar datorsynsyndrom. Dessa inkluderar följande symptom:

  • Värk i nacke och axlar
  • Ögontorrhet
  • Fluktuerande syn på nära håll
  • Försämrad syn på avstånd efter datoranvändning

Diagnosticering och korrigering av ålderssynthet

Om du upplever ovanstående symptom, och vet med dig att du spenderar mycket tid vid datorn, kan du lida av datorsynsyndrom. För att avhjälpa dessa symptom kan vissa tester behöva utföras i samband med en synundersökning för att bedöma dina ögons effektivitet när de tittar på föremål på nära håll. Om dina ögon under denna undersökning visar prov på att din syn är satt under stress, kan specifika läsglasögon eller linser avhjälpa dina besvär.

Det kan vara bra att känna till att denna typ av glasögon kanske inte specifikt förbättrar din syn, utan snarare syftar till att låta dina ögon arbeta på ett mer effektivt sätt och lindra den stress som din syn utsätts för. Det är också viktigt att inte förväxla presbyoti (ålderssynthet) med amblyopi (lazy eye). Värt att känna till är också att det finns olika verktyg tillgängliga för att öka tillgängligheten på webben för att hjälpa bland annat synskadade att konsumera information.

De flesta av oss har helt enkelt ingen möjlighet att undvika bildskärmar på arbetsplatsen, så för att göra det mer bekvämt för dina ögon kan det vara värt att testa bära ett par läsglasögon. Om du upplever de problem som jag har beskrivit ovan, gör du bäst i att boka en synundersökning för att utröna vad som orsakar dina besvär.

Liknande artiklar