Hem » Blogg » Affiliate – eller inte affiliate
affiliate

Affiliate – eller inte affiliate

Jag (Johan Hummelgård) har idag fått förmånen att skriva ett gästbloggsinlägg med titeln ”Affiliate –eller inte affiliate”. Vad finns det för fördelar och nackdelar med denna så kallade passiva inkomst?

Är det lönsamt?

De flesta som frågar sig om affiliate är något att jobba med menar egentligen ”går det att få lönsamhet?”. Det är just lönsamheten som är den stora fördelen OCH nackdelen med affiliate. Så när man lyfter upp fördelar och nackdelar med affiliate så är det just möjlighet och risk som man bör belysa. Möjligheten att tjäna stora summor, i förhållande till nerlagd tid, och risken att lägga ner stor tid utan att tjäna en krona. Men det finns även andra aspekter.

pengar

Fördelar

  • Passiv inkomst

Det går inte att komma ifrån att den allra största fördelen med affiliate är så kallad passiv inkomst. Jag är själv rätt emot det begreppet då du måste varit rejält aktiv för att bygga en affiliatesajt. En sajt som efterhand kan generera pengar varje dag med en mindre arbetsinsats per månad. Men det är viktigt att komma ihåg att bakom varje webbsida med passiv inkomst står en utvecklare med mängder av aktiv nerlagd tid.

  • E-handel – fast utan lager

Affiliate kan delvis liknas med E-handel. Du behöver skapa trafik till sidan, få besökarna att bli konverterande (få dem att utföra en viss handling) och detta tjänar du pengar på. Men skillnaden mot E-handeln är ändå extremt stor. Här slipper du ha lager, jobba med returer osv. Dra trafik och få del av försäljningen. Men utan att behöva ha kundkontakten.

  • Riskfritt

Utöver den tid du lägger ner, och kostnad för webbhotell och domäner, så finns ingen kostnad med detta sätt att tjäna pengar. Du slipper investeringar och inköp av lager osv.

  • Finns alltid positioner att ta

Att börja med att försöka ranka på ordet casino eller låna pengar snabbt är inte en rekommendation. Visserligen skulle du tjäna sexsiffrigt varje månad om du gjorde detta men chansen att du lyckas är minimal. Men jag har uppfattningen att det alltid finns ord och fraser som det är lågt motstånd på. Ord som kan ge en trevlig passiv inkomst utan speciellt mycket jobb. Personligen söker jag hela tiden efter dessa branscher vilket gör att jag främst jobbar med microsajter. Som ett exempel kan jag nämna min täckkjol.se. En microsajt som länge låg i toppen på Google mycket tack vare att jag byggde sajten innan de stora E-butikerna börjat ranka på ordet. En enkel sida med varken speciellt mycket content eller länkar. Även om många vill hävda annorlunda så tycker jag att det går att ranka högt – bara man siktar rätt.

Nackdelar

  • Du sitter i annonsörernas händer

Om du exempelvis marknadsför lån finns det över 50 olika företag att samarbeta med. Skulle ett företag lägga ner spelar det ingen större roll. Men är du smalare med din affiliatesajt (vilket jag själv oftast är) så kanske du är beroende av 1-2 företag. Vad händer då om ett av dessa lägger ner sin verksamhet? Detta var vad som hände för mig under sommaren 2017. Jag har drivit en sida om saccosäckar under ett flertal år, vilket är mitt enskilt största affiliateprojekt. Under flera år var det ett företag som stod för ca 75% av inkomsten från sidan. När jag inte längre kunde samarbeta med dem minskade ju även inkomsterna rejält.

  • Extrem konkurrens

En nackdel, som ofta lyfts upp, är att det inom vissa branscher finns en extrem konkurrens. Det är sant. Men samtidigt är det ofta så att en stor konkurrens betyder att man har hög provision och en stor mängd sökningar på ordet. Det i sin tur betyder att det bör finnas en mängd longtails att jobba mot. Det kan ju vara en nackdel att vissa ord är ”omöjliga” att ranka på. Men då får man istället hitta en annan väg in mot denna bransch. Detta just via longtails.

  • Inte en krona….

Den största risken du tar med affiliate är att du lägger ner timmar efter timmar på en sida – utan att det genererar en enda krona. Första steget är därför alltid en analys av konkurrensen på sökorden som man försöker ranka på, möjlighet till provision och sökvolym. Hur mycket kan du tjäna? Hur länge kan du jobba med sidan innan du lägger den på is? Vad vet du om affiliate och SEO? Det är därmed flera faktorer som spelar in för att en bra start ska kunna ske. Men lägger du grunden riktigt bra är chansen betydligt större att bygget sedan håller i längden.

Min åsikt:

Eftersom jag jobbar med affiliate till 50% är det en form jag självklart gillar. Annars hade jag lagt ner för länge sen. Men man måste se det långsiktigt och ha tid/ork/pengar att satsa. För räkna inte med att en sida blir lönsam efter några månader. Det händer – men hör till fallen ”extrem tur”. Alla som jobbar med affiliate ser varje startad webbsida som ett långsiktigt projekt. Ett projekt som med tur och skicklighet kan betala tillbaka insatsen mångdubbelt. Eller ett projekt som bara kostar…