Hem » Blogg » 6 vanliga misstag unga entreprenörer gör
Entreprenör

6 vanliga misstag unga entreprenörer gör

Det finns mängder av exempel på unga entreprenörer som tagit världen med storm, samtidigt är det så att andelen som misslyckas med de första företagssatsningarna är betydligt fler än de som lyckas. Här är några av de vanligaste misstagen som unga entreprenörer tenderar att göra och hur du kan undvika dessa fällor.

1. Vågar inte satsa

Man måste våga för att vinna brukar det heta och detta är en sanning som gäller de mest som vi håller för värdefullt i livet. Mod är en egenskap som fodras för att kunna kalla sig entreprenör. Det är allt för vanligt bland yngre lovande talanger att man inte ger sig själv en verklig chans att lyckas och istället för att försöka, väljer man att inte satsa på den affärsidé som man går och bär på.

Välja att vara en doer, omfamna risken, tänk på att alla företagsidéer är oprövade till dess att de faktiskt provats mot verkligheten.

Kom dock ihåg att mod inte är samma sak som att vara dumdristig, chansen att en företagssatsning lyckas är betydligt större om du ser till att göra ett grundligt förarbete, värderar risker och bedömer potentiella vinster så korrekt som möjligt.

2. Lever i en fantasivärld

Många verkligt stora entreprenörssjälar är mycket kreativa och drömmer att göra verklighet av storslagna fantasier och idéer. Uppfinningsrikedom kan ofta vara en stor tillgång för en entreprenör men om förmågan att omvandla dessa fantasier och drömmar till verklighet, är kreativiteten intet värd. Tänk på att skillnaden mellan en genialisk problemlösare och en missförstådd drömmare oftast kokar ner till huruvida andra kan dra nytta av eller på annat vis kapitalisera på det som produceras.

3. Vill fixa allt själv

Ett eget driv är en förutsättning för att lyckas bygga företag, men försöka fixa allt på egenhand är sällan ett framgångsrecept. Se istället till att försöka omge dig med människor som kompletterar dig och som kan hjälpa dig framåt.

Sök aktivt efter en mentor, någon som kan hjälpa dig att få en smakstart. Sanningen är den att många lyckade företagsledare gärna ser att en ny generation drivna företagare tar vid och oftare än man kan tro är villiga att bistå med både kunskap och vägar in i affärsvärlden.

Andra områden där det oftast är klokt att söka hjälp från expertis, är frågor rörande juridik, ekonomi och arbetsrätt.

4. Satsar allt på ett kort

Även om det är bra att arbeta fokuserat och nischa in verksamheten så mycket som möjligt, är det inte alltid det bästa sättet att arbeta precis i samband med uppstarten. Bättre än att lägga alla ägg i samma korg är oftast att prova och leta sig fram för att ta reda på vad marknaden faktiskt efterfrågar.

Också mycket erfarna och etablerade entreprenörer blir ibland brutalt överraskade när de ser vad som faktiskt säljer bäst, det är långt ifrån alltid den produkt som man trodde skulle nå störst framgång gör det.

Att inte satsa allt på ett kort kan även innebär att man ser till att ta en vanlig deltidsanställning vid sidan om företaget, för att försäkra sig om att brister i den privata ekonomin inte sätter stopp för entreprenörsdrömmarna i förtid.

5. Saknar kapital

Vi har redan varit inne på att det kan vara en god idé att jobba deltid eller halvtid samtidigt som man bygger sitt första företag, det gör det möjligt att satsa långsiktigt vilket oftast är nödvändigt. Men vad kan man göra om det saknas pengar till de nödvändiga investeringar som måste göras i ett tidigt skeende?

Även om möjligheter att låna pengar är små, finns det flera långivare som även kan godta ansökningar från unga entreprenörer. Dessutom kan det finnas vissa möjligheter att söka innovationsbidrag/stöd inom ramen för EU-programmet Horisont 2020. Varje år hålls även ett stort antal både större och mindre tävlingar inom entreprenörskap som banker (t.ex. SEB Get Started, Carnegie framtidens entreprenör, Swedbank – Tävlingen Rivstart) och andra aktörer anordnar.

6. Ger upp för tidigt

Det vanligaste misstaget som förstagångs- entreprenörer gör är att man ger upp för tidigt. Att bygga företag är nästa alltid både motigt och tålamodskrävande. Räkna med att allt tar längre tid än vad man tror och ge för Guds skull inte upp innan du verkligen är säker på att affärsidén inte fungerar. Risken är annars stor att du ger upp just innan verksamheten kommer igång på riktigt.

Liknande artiklar